Historik

 

Siljansbygdens balalaikor är en orkester på 16 deltagare från Siljanskommunerna som spelar rysk folkmusik i orkesterform på ryska instrument, alltifrån piccolobalalaika till kontrabasbalalaika, domror i olika storlekar, dragspel, flöjt, zhalejka och diverse rytminstrument. Gruppen startade 2005 på initiativ av Gunnel Testad.

1977 – 1982 fanns gruppen Insjöns balalaikor. 1980 samlades alla Sveriges balalaikagrupper till en jättekonsert i Berwaldhallen. Det blev ca 300 personer! Insjöns balalaikor samarbetade där med Ludvikas balalaikagrupp och spelade Kadrilnaja polka och Dnepr. Sedan dess har många grupper skingrats, men det finns ändå fem aktiva grupper just nu i Sverige: Södra bergens balalaikor och Kazbek i Stockholm, Gotlands balalaikor, Bråvikens balalaikor och Siljansbygdens Balalaikor.

På 1930-talet fanns i Leksand en mindre grupp som spelade rysk folkmusik. Den hette Volga. Märkligt nog dyker det då och då upp fodral och instrument från denna grupp, som vi får ta hand om. Hittills har vi fått överta en bas, en altbalalaika och en piccolobalalaika.

Gruppen Volga - Arvid Gudmundsson, Bertil Berglund, Robert Torrberg, Martin Bengts, Olle Boberg, Gunnar Melander, Erik More, Sven Carlsson, Ture Hillbom, Albert Moland, Lasse Boberg.

Det som var kännetecknande för de många grupperna under 1970- och 80-talen var en slags demokratisk musiksyn: alla får vara med. Det har vi försökt behålla i Siljansbygdens balalaikor, där medlemmarna består av allt från professionella musiker till datatekniker och bilsvetsare. Alla är viktiga för helheten.

Varför spela rysk folkmusik kan man undra? Jo, den förmedlar livsglädje, energi och starka känslor av alla slag: glädje, humor, vemod och sorg. Många låtar handlar om naturens och vardagens enkla upplevelser. Den är variationsrik och eggande, frisk och kraftfull. Vad kan man mer begära?

Gunnel Testad

Solberga 4 augusti 2011